DSpace Repository

The pigment production from Monascus sp. U6V1, a Non-citrinin producing strain, in 5-L stirred tank fermentor

Show simple item record

dc.contributor.author Somchai Krairak
dc.contributor.author Nisa Krairak
dc.date.accessioned 2022-08-16T03:35:19Z
dc.date.available 2022-08-16T03:35:19Z
dc.date.issued 2565
dc.identifier.issn 2351-0781(online)
dc.identifier.uri http://dspace.lib.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/4695
dc.description.abstract Monascussp. U6V1 เจริญและให้การผลิตสีได้ดีที่สุดในอาหาร Cassava starch peptone medium 19.21.08 กรัมต่อลิตร และ 39.482.42 หน่วย ตามล าดับ อย่างมีนัยส าคัญ โดยเลี้ยงเชื้อบนเครื่องเขย่าความเร็ว 200 รอบต่อนาที 30องศาเซลเซียส นาน 7 วัน เมื่อน ามาเลี้ยงเชื้อด้วยถังหมักแบบกวนขนาด 5 ลิตร เพื่อศึกษาอัตราการ กวน และการให้อากาศที่เหมาะสมต่อการผลิตสี พบว่าการเลี้ยงเชื้อที่ความเร็วการกวน 500รอบต่อนาที และอัตราการให้ อากาศ 1.00ลิตรอากาศต่อลิตรอาหารต่อนาที ให้การสร้างสี ผลได้สีและอัตราการผลิตผลิตภัณฑ์จ าเพาะสูงสุดอย่างมี นัยส าคัญ เท่ากับ 40.171.45 หน่วย 0.686 หน่วยต่อกรัม และ 0.143 หน่วยต่อกรัมต่อชั่วโมง ตามล าดับ เมื่อน ามา ศึกษาอัตราการให้อากาศที่เหมาะสม พบว่าการให้อากาศ 0.75และ 1.00 ลิตรอากาศต่อลิตรอาหารต่อนาที ให้การผลิตสี และอัตราการผลิตผลิตภัณฑ์จ าเพาะสูงสุดไม่แตกต่างอย่างมีนัยส าคัญ เท่ากับ 36.041.0440.171.45 หน่วย และ 0.145 และ 0.143 หน่วยต่อกรัมต่อชั่วโมง ตามล าดับ แรงเฉือน และสภาวะขาดออกซิเจนในระหว่างการเจริญเพิ่ม จ านวนส่งผลกระทบต่อการผลิตสีในระยะคงที่ น าทุกตัวอย่างที่ได้จากการเลี้ยงเชื้อเมื่อสิ้นสุดการทดลอง มาวิเคราะห์ ปริมาณซิตรินิน ผลการตรวจสอบไม่พบปริมาณซิตรินินในตัวอย่าง th_TH
dc.language.iso en th_TH
dc.publisher คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยบูรพา th_TH
dc.subject Monascus th_TH
dc.subject Coloring matter in food th_TH
dc.subject Stirred tank cultivation th_TH
dc.title The pigment production from Monascus sp. U6V1, a Non-citrinin producing strain, in 5-L stirred tank fermentor th_TH
dc.title.alternative การผลิตสีจาก Monascus sp. U6V1 สายพันธุ์ไม่ผลิตซิตรินิน ในถังหมักแบบกวนขนาด 5 ลิตร th_TH
dc.type Article th_TH
dc.issue 2 th_TH
dc.volume 27 th_TH
dc.year 2565 th_TH
dc.description.abstractalternative The significant maximum cell growth and pigment production of Monascussp. U6V1 was observed in cassava starch peptone medium at 19.21.08 g/L and 39.482.42 UA500nm, respectively, by the cultivation at 200 rpm of shaking speed, 30o C for 7 days. Then, the experimentation was carried in 5-L stirred tank fermentor for the optimal agitation speed and aeration rate. At 500 rpm of agitation speed and 1.00 VVM of aeration rate, Monascussp. U6V1 gave significant pigment production, pigment yield and specific pigment production rate at 40.171.45 UA500nm, 0.686 UA500nm/g and 0.143 UA500nm/g/h, respectively. When the cultivation was observed for the optimal aeration rate. The aeration rate at 0.75 VVM and 1.00 VVM gave the insignificant pigment concentration and specific pigment production rate at 36.041.04 and 40.171.45 UA500nm and 0.145 and 0.143 UA500nm/g/h, respectively. The shear rate and oxygen shortage during exponential phase showed some effects on pigment production in stationary phase. At the end of cultivation, all samples were analyzed for the citrinin content. The result showed that citrinin content was not detected. th_TH
dc.journal วารสารวิทยาศาสตร์บูรพา = Burapha science journal th_TH
dc.page 1135-1152 th_TH


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account