DSpace Repository

การผลิตปูม้านิ่มเชิงธุรกิจ

Show simple item record

dc.contributor.author บุญรัตน์ ประทุมชาติ
dc.contributor.other มหาวิทยาลัยบูรพา. คณะวิทยาศาสตร์
dc.date.accessioned 2019-03-25T09:15:59Z
dc.date.available 2019-03-25T09:15:59Z
dc.date.issued 2552
dc.identifier.uri http://dspace.lib.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/2484
dc.description.abstract ปัจจุบันความต้องการปูนิ่มในตลาดโลกเพิ่มสูงมากอย่างต่อเนื่อง ประเทศไทยซึ่งอยู่ในเขตร้อนมีศํกยภาพสูงในขยายธุรกิจปูนิ่ม จึงมีความจำเป็นอย่างยิ่งที่ควรเตรียมพร้อมหาวิธีการที่ง่ายต่อการจำแนกระยะลอกครอบ กลยุทธ์การเลี้ยง การจัดการด้านการเห็บเกี่ยวสำหรับฟาร์มปูม้านิ่ม (Portunus pelagicus) ในประเทศไทย งานวิจัยนี้จะช้ให้เห็นถึงวิธีการวางแผนล่วงหน้าเพื่อลดความเสี่ยงและลดปัญหาสำหรับผู้ประกอบการผู้ซึ่งสนใจจะดำเนินธุรกิจปูม้านิ่ม จากการวิจัยพบว่า การตรวจสอบระยะลอกคราบสามารถสังเกตได้จากการเปลี่ยนแปลงของสีและระดับของช่องว่างระหว่างเปลือกเก่าและเปลือกใหม่บริเวณขอบด้านในของรยางค์คู่ที่ 5 ทั้งปูม้าเพศผู็และเพศเมีย รวมทั้งใช้สัดส่วนของสีที่ปรากฎบริเวณตับปิ้งของปูม้าเพศเมีย และรอยของแนว เส้นที่เกิดซ้อนขึ้นมาด้านในตับปิ้งของปูม้าเพศผู้ร่วมในการจำแนกดวย คุณภาพปูม้านิ่มที่ยอมรับได้มีเวลาเฉลี่ย 45 นาที ภายหลังจากลอกคราบเสร็จ ค่าความแข็งตัวของเปลือกที่ระดับ 3 (380.8±1.2 g)สอดคล้องกับขบวนการสะสมแร่ธาตุและโครงสร้างของเปลือกปูม้านิ่มที่เปลี่ยนแปลงอย่างรวดเร็ว ระยะเวลาการยอมรับได้ของปูม้านิ่มภายหลังลอกคราบจะยาวนานขึ้นเมื่อปูม้ามีขนาดใหญ่ขึ้นและความเค็มที่ใช้ลดลง การนำปูม้าภายหลังลอกคราบใหม่จุ่มลงในน้ำความเค็ม 5 ส่วนในพัน ที่อุณหภูมิ 155 oC นับว่าเป็นวิธีการที่ดีที่สุดต่อการชะลอการสร้างเปลือกให้คงรักษาคุณภาพปูม้านิ่มที่ยอมรับได้นาน 3ชั่วโมง 30นาที หากทำการพิจารณาจากระยะเวลาที่คืนทุน กำไรสุทธิภายใต้การเช่าฟาร์ม และการรอดตาย 70%ชี้ให้เห็นว่าการลงทุนเริ่มแรกและต้นทุนผันแปรของการเลี้ยงในบ่อซิเมนต์สูงกว่าการเลี้ยงในบ่อดินประมาณ40%และ 100% ตามลำดับ ซึ่งปูม้าขนาดเล็ก(45กรัม) นับเป็นทางเลือกที่ดีที่สุดในการผลิตปูม้านิ่ม เพราะให้ผลตอบแทนสูงกว่าและการลงทุนต่ำกว่าปูม้าขนาดใหญ่ ธุรกิจปูม้านิ่มจะยั่งยืนได้ควรมีการรอดตายของปูสูงกว่า 50% th_TH
dc.language.iso th th_TH
dc.subject ปูนิ่ม th_TH
dc.subject ปูม้า - - การเลี้ยง th_TH
dc.subject ปูม้า th_TH
dc.title การผลิตปูม้านิ่มเชิงธุรกิจ th_TH
dc.title.alternative Commercial production of the soft shell blue swimming crab (Portunus pelagicus) en
dc.type บทความวารสาร th_TH
dc.volume 14
dc.year 2552
dc.description.abstractalternative Up to date, the demand of soft-shell crabs in world market is continously increased. Due to tropical climate, Thailand has highly potential expansion for soft shell crab business. Therefore, it is noteworthy to provide a simple operation concerning the identification of molring stages, culture strategies, through management harvest of peeler crab for the soft-shell crab (Portunus pelagicus) farm in Thailand. This finding demonstrated how to reduce risk and problems, via careful planning beforehand for commercial operators who are interested in setting up a soft shell crab business. A simple and precise methodology for identification of molting stages in blue swimming crabs(P.pelegicus), color and a translucent zone between the old and the new cuticle (degree of separation) of the outer edge of dactylopodite of both sexes were found. Futhemore, changes in abdomen color of female and the appearances of inner line in abdomen of male were also recognized. The quality of soft-shell crab was accepted within 45 min for P.pelegicus (level 380.8±1.2 g of cuticle strength) after molt. This concurred with the rapid alteration of mineralization process and culticle structure. Duration for quality acceptance of peeler crab was longer when their size were larger and salinity for culture decreased. An immersion in 5 ppt. medium at 15oC was the best practice for keeping quality of soft shell crab. Duration for quality acceptance of soft-shell crab after molt was increased to 3 hours and 30 minutes. When considering of payback period, net profit under farm lease and70%survival rate of crab, it was indicated that initial investment and variable cost of cement pond was higher than those of the earthen pond at 40% and 100%, respectively. The small crab (45g) is the best chance for soft-shell crab production because the net profit was higher than that of the larger one while the investment was lower. The soft-shell crab business will be sustained, the survival rate of crab should be higher than 50%. en
dc.journal วารสารวิทยาศาสตร์บูรพา = Burapha science journal.
dc.page 80-91.


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account