กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้: https://buuir.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/2422
ชื่อเรื่อง: Identification of newly zeaxanthin-producing bacteria isolated from sponges in the Gulf of Thailand and their zeaxanthin production
ผู้แต่ง/ผู้ร่วมงาน: Chutiwan Dechsakulwatana
Patcharee Thawornwiriyanun
Somboon Tanasupawat
Somkiet Techkarnjanaruk
Worapot Suntornsuk
Institute of Marine Science
คำสำคัญ: Identification
production
Sphingomonas natatoria
Sphingomonas phyllosphaerae
Sponge-associated bacteria
Zeaxanthin
วันที่เผยแพร่: 2012
บทคัดย่อ: Sponge-associated bacteria have been found to produce a variety of bioactive compounds including natural pigments. Here, we report the molecular identification of zeaxanthin-producing sponge-associated bacteria isolated from sponges in the Gulf of Thailand and the effect of environmental factors on zeaxanthin production from a bacterium. Three colorful sponge-associated bacteria (CHOB06-6, KODA19-6, and MAKB08-4) were identified based on the 16S rDNA profile. The 16S rDNA sequence-based analyses revealed that CHOB 06-6 and MAKB 08-4 were the closest relatives to Sphingomonas phyllosphaerae FA2(T), and KODA19-6 was a relative of Shingomonas (Blastomonas) natatoria DSM 3183(T). After all bacteria were cultivated in a modified Zobell medium, S. natatoria KODA19-6 was found to produce the highest zeaxanthin at 0.62 mg/l. pH and temperature considerably affected its zeaxanthin production. Its optimal condition for zeaxanthin production was found at a pH of 7 and 30 °C. The bacterium had a maximum specific growth rate (μ(max)) of 0.06 1/h with zeaxanthin productivity (Q(p)) of 6.27 μg/l·h. Therefore, this newly zeaxanthin-producing bacterium has a potential to produce natural zeaxanthin for the food, feed, pharmaceutical, and cosmetic industries.
URI: http://dspace.lib.buu.ac.th/xmlui/handle/1234567890/2422
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล:บทความวิชาการ (Journal Articles)

แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
ไม่มีแฟ้มใดที่สัมพันธ์กับรายการข้อมูลนี้


รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น